Sunday, May 4, 2008

cara-cara melajukan internet

saya mengucapkan salam sejahtera kepada sesiapa yang memasuki blog ini.saya akan menunjukkan cara cara untuk melajukan internet.

Mula-mula right click pada icon my computer di atas desktop > properties dan dialog box untuk system properties akan pop-up. Ambik tab devices dan expand hard disk controller menu dan select jenis hard disk yang anda guna (bukan floppy disk). Dan double click pada hard disk tu untuk pop-up kan properties nya. Ambik settings, dan check checkbox DMA. Restart komputer anda dan hard disk anda akan berada dalam keadaan fully utilized. Hal ini juga boleh digunakan untuk cdrom drive dan segala drive yang ada DMA settings. Kadang-kadang tidak semua cdrom drives boleh enable DMA…
Kendian, dalam system properties yang sama select performance tab dan kat situ ada menu desktop computer’. Tukar benda tu jadik network server dan apply kan supaya features tu dapat di activate. Restart komputer kalau mahu dan jalankan kehidupan anda seperti biasa. Komputer anda akan lebih best…

Kebanyakan orang gemar bertanya soklan yang sama…. "macam mana nak tambah kelajuan internet connection?" dan kebanyakan jawapannya suruh pakai ISDN , pakai P4 ,pakai modem externel…ya aku akui yang sume tu memang bagi kelajuan internet bertambah tapi memerlukan duit…so aku nak bagi tips² yang leh tolong korang…utk win98,win98se dan win98seu winme, win2000, dan winxp bace elok² kat bawah ni….
first of all…yg penting korang memerlukan new version driver utk modem korang…cari yang terbarunye…kalo nak cari …cari kat sini http://www.drivershq.com
pegi kat START>RUN>system.ini masuk kat situ..pastu cari line [ 386Enh ] pastu add ComxBuffer=1024 ni…dan satu lagi pegi cari line [vcache] pastu add dua mende ni MaxFileCache=32768 dan MinFileCache=1024 …..
pegi lagi kat START>RUN>win.ini pastu cari line [Ports] pastu tuka setting com1,com2,com3 dan com4 menjadi 921600,n,8,1,p …..
oke…ni plak bahagian registry..read carefully… pegi START>RUN>regedit pastu pegi lak kat HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Internet Settings, pastu…. kat seblah kanan tu korang akan nampak dianye register.. korang tak perlu kacau registry yg ade…ape yg perlu korang buat ialah mengadd 2 key baru iaitu jenis DWORD values :
i) MaxConnectionsPerServer dan set kan kepada 4 Decimal
MaxConnectionsPer1_0Server dan set kan kepada 8 Decimal
oke masuk lagi kat registry editor START>RUN>regedit pastu go to HKEY_LOCAL_MACHINE\System \ CurrentControlSet \ Services \ Class \ Net \ 0000 haa…kat sini korang cari SLOWNET value dan tuka setting nye dari 01 ke 00 ….
care yang same cam nombor 5 pegi kat registry pastu gi kat HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\VxD\COMBUFF …find START value dan tuka setting nye dari 00 ke 01
care same gak pegi kat registry editor pastu gi kat HKEY_LOCAL_MACHINE \System\CurrentControlSet\Services\VxD\VCACHE pastu cari START value dan tuka setting nye dari 00 ke 01
okess ni part susah sket…
masuk kat registry editor lagi pastu browse ke HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Services \ Class \ Net \ 000 \ Ndi \ params \ IPMTU \ enum ….kat sini korang akan mendapati ade string value iaitu 0 = Automatik, 1500 = Large, 1000 = Medium, dan 576 = Small ….kalo korang ingat balik….mende tu menunjuk kat saiz yg korang set kat dlm CONTROL PANEL>NETWORK>DIAL-UP APDAPTER> PROPERTIES> ADVANCED> IP PACKET SIZE betul tak… haaa.. ni aku nak ajar korang set Custom sendri nye setting….memula korang add new STRING value pastu namakannya kepada Custom dan korang bubuh la angka utk ip packet size korang yg korang nak…tapi jgn terlalu besar sebab ia akan menyebabkannye ia tak berfungsi…so utk tau tahap maximum yang modem korang leh capai ialah dengan mengping laman web isp korang..iaitu dengan care … masuk run ms dos promt pastu type ni ping -f -l [ip peket size yang korang nak] www.isp.com contoh ping -f -l 576+28 www.tm.net.my
oke pastu tgk laju ke idak…ping sampai korang mendapat reply yg laju…dan pastikan korang bubuh +28 dlm ip peket korang tu….dan aku cadangkan korang setkannye kepada 176+28
p/s terpulang la kepada korang…dan kalau dapat setting yang bagus utk ip peket size sile la bagitau kitorang sume kat sini…jgn kedekut ilmu oke….aku pun tak dapat cari ip peket yg terbaik…so minta pertolongan sesape la yek :-þ …
masuk lagi kat registry editor….pastu browse sampai HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Services \ Class\Modem \ 000 …haaa kat sini korang cari sampai jumpe key values yang nama dia BaudRate dan tuka dia nya isi setting yang bernombor dari c2 01 ke 10 0e dan key value yang bernama DCB dan tuka isi setting nya dari c2 01 ke 10 0e ….. lepas tu restart la pc korang…. after korang restart tu…bukak CONTROL PANEL>MODEM>PROPERTIES haa korang tgk kat maximum speed korang dah bertambah 3 kelajuan baru iaitu 230400, 460800, 921600 dan setkannye kepada 921600
p/s kalau korang tak jumpe BaudRate tu maknanya takde la tu…so jangan la kecewa….
okes yang ni tips jek….
1. pastikan korang nye setting kat Control Panel>Modem>Properties>ADVANCED adalah disetkan kepada :i) use error controlii) compress dataiii) use flow controliv) hardware (RTS/CTS)
2. pastikan jugak korang nye setting kat Control Panel>Modem>Properties>Port Settings dah ditarik abis ke kanan slidernye…
3. dan juga dekat [b]Control Panel>SYSTEM>DEVICE MANAGER>PORTs (COM & LPT)[b] masuk kat sume communication port yang korang ade..pastu pegi kat bahagian [b]PORT SETTINGS pastu setkan bits per seconds nye kepada 921600,data bits 8, parity none, stops bits 1, flow control HARDWARE…
hahhh…tu jek yang aku dapat bagi setakat ini…..okes..kalau ade paper problem atau tak paham sila kemukakan kat sini…dan juga kalau ade sesape yang nak bagi idea atau memperbetulkan fakta aku sekiranya ade yang tersilap silakan….dan aku nak remind korang lagi…lepas korang ubah sesuatu setting sila la restart pc yerk …so sampai sini jek la yang aku dapat tulis…okes babai…
p/s kesan daripada ape yg korang akan buat ialah kelajuan bps korang connect ke internet akan bertambah seperti yang aku dulu dari 38600bps kepada 45333bps….dan dl rate dari tak menentu jumlahnye yang kekadang mencecah tahap tak sampai 1kbps kepda lebey 3kbps dan kebiasaan nye 4.5kbps ke atas…dan juga kelajuan korang mengload webpage…ianya menunjukkan penambahan kelajuan 50%…
contoh-contoh setting yang ade dlm win.ini ngan system.ini
contoh utk langkah ke 2…[386Enh]ebios=*ebioswoafont=dosapp.fonmouse=*vmouse, msmouse.vxddevice=*dynapagedevice=*vcddevice=*vpddevice=*int13EMMExclude=C000-CFFFPagingDrive=C:ComxBuffer=1024keyboard=*vkd
[vcache]MaxFileCache=32768MinFileCache=1024
contoh utk langkah ke 3…[Ports]LPT1:=LPT2:=LPT3:=COM3:=921600,n,8,1,pCOM4:=921600,n,8,1,pFILE:=COM1:=921600,n,8,1,pCOM2:=921600,n,8,1,p

Sebenarnya ada beberapa cara nak memaksa talian internet kita berfungsi dengan sepenuh tenaga. Cara yang paling asas ialah menggunakan modem yang berjenama, serta menukar talian telefon(wayar dia) aku cadangkan kalau nak beli modem tengok chipsetnya dulu.. yang paling bagus chipset cap rockwell dan lucent. Yang paling bodoh dan lembab cap Phantom dan PCtel. Modem macam kita guna kat Malaysia nie, walaupun 56k masih dikira sebagai modem analog.
Tips pertama, cubaguna beberapa init string yang bersesuaian dengan modem anda. Sila rujuk halaman web pengeluar anda, takpun log modem anda. Init String boleh di masukkan dengan pergi ke control panel> modem >tab general properties> tab connection advanced> extra setting. Init string yang paling asas ialah AT&F tetapi aku syorkan pada korang dengan menatang nie…..jangan pening aaaa &C1&D2E1Q0V1X4 S7=55 S11=40 S0=0 bendaalah nie sesuai untuk semua modem 56k terutamanya cap USrobotik/3com. Aku dah rasa kelajuannya, sampai bergegar modem
Tips kedua, dengan mengubah kelajuan penerimaan port modem. Lagi mudah ooo. Pergi control panel > modem> tab general properties> tab general. kat situ ubah maximum speed sampai 115200 kemudian pergi kat tab connection> port setting naikkan slider tu sampai ker sebelah kanan sekali.
Tips ketiga, dengan mengubah systemnya. Pergi ker start> run> taipkan sysedit. Pergi kat win.ini kemudian cari bahagian yang ada tertulis [port] tambahkan benda nie… COMx:=921600,n,8,1,p yang x tu modem port korang. Jangan silap. Kalau tak tau rujuk modem properties. Haa ada lagi. Pergi macam tadi.. start> run> taipkan sysedit. Cari system.ini. Kemudian carik lagi bahagian nie [386Enh] tambahkan COMBoostTime=1 dan COMxBUFFER=1024 seperti biasa yang x tu port komputer korang.
Tips keempat, benda nie payah sikit sebab kena ubah registry windows…so kenabackup dulu registry tu dengan pergi ke start> run> scanreg.Pastu pergi start> run>taipkan regedit>pergi siniHKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\VxD\COMBUFF yang kat bahagian kanan tu jengoklah tempat yang tulis start. klik kanan, modify masukkan 0000 01 klik ok.Kemudian pergi kesini pulak.HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\VxD\VCACHE buat macam arahan di atas dan ubah benda yang tulis ’start’ tu kepada 0000 01. Lagi satu cuba ubah registry slownet. HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Class\Net000yang kat sebelah kanan tu cari slownet. Klik kanan pilih modify, masukkan 0000 00.
Tips kelima, dengan guna perisian pemacu modem macam netboost99 ker, tetapi aku cadangkan penggunaan perisian internet tweak 2000 keluaran megallas. Bezanya nak tweak windows nie sebab ianya bergantung kepada versi windows tu. Kalau windows95 kena ubah MTUnya. Kalau win98 kena ubah IPMTUnya. Sebab tu aku cadangkan perisian nie. Mudah senang dan tepat. IPMTU aku cadangkan 576 ataupun 1500. Aku guna 1500. NDI Cache aku cadangkan 16. Kalau guna internet tweak 2000 dia set ndicache tu secara automatik ..Rcv Windows aku cadangkan 4 atau 8.Aku set modem aku kepada 8. Time To Live(TTL) tu set kepada 64 atau 128. Aku cadangkan 64.
Tips keenam, pergi control panel. Network. Tab configuration. Pilih TCP/IP kemudian properties. Pergi DNS Configuration. Enablekan DNS. Hos: TMnet(kalau guna tmnet) Domain: tm.net.my DNS Server Search Order tu masukkan nombor ip yang tmnet bagi iaitu: 202.188.0.133 klik add. Kemudian, 202.188.1.5 klik add lagi. Pergi Tab Wins Configuration. Disablekan Wins Configuration. Restart komputer korang. Pastu pergi balik control panel, network dan klik dialup adapter. Pilih Tab Advanced dan ubah IP Packet size kepada Large. Ngam Hooo..

Pada kali yang ini saya akan cuba membantu dan mengajar anda cara-cara untuk melajukan internet buat edisi yang ketiga. Cara lajukan internet ini hanya dijurus kepada pengguna Microsoft Windows 98/ME/2K/XP/NT. Kepada pengguna Linux/BeOs/RedHat/Lindows atau yang lain daripada Windows, sila minta bantuan daripada yang pakar didalam operating system tersebut. Berikut adalah beberapa cara untuk melajukan internet anda..
Defaultkan wallpaper anda,biarkan kosong.Bagi Windows 98/ME/2K/ ,default wallpaper ialah warna biru muda.Bagi Windows XP tidak dapat ditukar kerana wallpaper defaultnya ialah gambar Bliss.Jika gunakan wallpaper,terutamanya yang berwarna-warni ia akan membuatkan PC anda lagging semasa di IRC atau semasa melayari laman web.
Klik Start/Run dan taip msconfig.Klik pada bahagian Startup dan uncheck software yang anda fikir anda tidak mahu keluar pada masa anda start komputer anda..Semakin kurang yang keluar pada startup anda semakin lajulah proses permulaan komputer anda dan melajukan loading site didalam internet dan juga di IRC!
Kurangkan atau jangan run software yang terlalu berat seperti Microsoft Word semasa melayari internet, kalau anda ingin full acceleration semasa melayari internet jangan buka software yang lain seperti satu lagi window bagi internet explorer, ini akan melambatkan internet anda. Sama juga bagi pengguna yang gemarkan IRC yang ingin dapatkan fastest ping access buka satu IRC client sahaja jangan lebih daripada satu kerana ia akan melaggingkan PC anda.
Clearkan segala benda yang terdapat didalam Recycle Bin anda sebelum menyambungkan connection anda ke internet. Tidak lupa juga History anda dan Records. Klik Start / Settings / Taskbar and Start Menu/Advanced dan klik Clear.
Apabila anda connected daripada internet lebih daripada dua jam, restart computer anda dan reconnect kembalik jika anda terus melayari internet connection anda ke server akan mula drop dan anda akan mula terasa data/connection anda mula menjadi perlahan..
Jika anda menggunakan dialup dan menggunakan modem internal/external jangan lupa untuk update driver anda setiap 2 bulan untuk memastikan segala information hardware anda diupdate kerana selalunya driver yang anda dapat daripada CD adalah tidak updated atau yang menggunakan versi lama, justeru itu anda haruslah mendapat update file yang updated daripada site manufacturer modem tersebut.
Pada pengguna Internet Explorer, klik ikon Internet Explorer di Desktop dan klik Properties, Klik di bahagian Advanced dan scroll down ke bahagian Multimedia, untick bahagian yang tertulis Play animations, Play sounds, Play videos, Show pictures, Smart image dithering. Selepas ini anda tidak perlulah terkejut apabila anda melayari apa-apa site jika mendapati site itu tidak memaparkan sebarang gambar/flash/videos kerana yang ada hanyalah perkataan kerana anda telah set untuk tidak download sebarang gambar jadi ia akan melajukan internet anda semasa loading site.
Kemudian Klik Start/Settings/Control Panel/Network ,di bahagian Configuration klik 2X di Dial-Up Adapter dan klik pula Advanced.Klik IP Packet Size dan dibahagian Value pilih Large dan dibahagian seterusnya Record a log file pilih No..Klik Ok dan Ok sekali lagi dan restart komputer anda..
Pastikan komputer anda sentiasa berada didalam keadaan yang baik dan best setiap masa, connection akan drop jika komputer anda bermasalah seperti dijangkiti virus..
Kurangkan install game didalam PC anda jika mempunyai hard disk yang besar, sama juga kepada yang mempunyai hard disk yang besar.biarkan ruang yang lebih untuk swap file semasa anda surfing kerana file yang banyak didalam hard disk anda akan buat komputer lebih kerap hang/jam/lekat/kejung etc.
Gunakan Windows 2000 kalau anda inginkan kepantasan internet yang terlaju yang mampu dirempuh oleh sebiji dial-up modem didalam sebuah PC. Tidak kira Windows 2000versi mana sama ada Server/Professional/Advanced Server ia adalah versi Windows yang menawarkan internet yang terpantas sekali yang pernah saya cuba dan mengalahkan Windows XP ~!
Line yang laju dan tidak drop adalah yang tidak lebih daripada 2km. Kalau lebih daripada 2km,data yang lalu daripada line anda mungkin akan drop jadi akan lebih muda hdisconnect atau lagging ( lembab ). Jadi kalau yang memang tinggal jauh daripada pencawang atau server telekom di Malaysia dari 2km jadi memang lembab jawabnya, kalau buat semua tips dekat atas itu line anda mungkin hanya akan meningkat dalam 2X ganda daripada yang lama berbanding line yang memang berdekatan dengan pencawang telekom iaitu dalam 6-7X ganda daripada line yang lama..Insya Allah !

Ramai orang yang tahu install OS Microsoft Windows sendiri dan ramai juga yang selalu merungut Windowsnya selalu sangkut (hang), keluar skrin biru, keluar error itu dan ini.
Di sini aku akan cerita sedikit pengalaman aku mengurangkan kejadian yang tidak diingini seperti ini.
a) Asingkan DRIVE. Maknanya, kurang-kurang dalam harddisk anda mesti ada beberapa PARTITION (Partition adalah drive C: D: E: dan biasanya dibuat dalam satu harddisk). Setiap kali kita install WINDOWS, dia akan diinstall dalam C:\WINDOWS (untuk windows95, 98 ME, dan XP) dan C:\WINNT (untuk WinNT atau Windows2000).
Ramai orang yang tak ambil pusing tentang perkara kecil macam ini, tapi inilah sebabnya mengapa harddisk selalu hang, crash dan sebagainya. Caranya?
b) Pastikan anda sentiasa ikut prosedur, Program Files perlu diisi dengan Software 3rd party atau apa-apa jenis software lain.jadi setiap kali kalau anda Install, kalau dia point ke tempat lain, Contoh C:\DELL tukar biar dia jadi "C:\Program Files\DELL" (Sila bubuh "", kerana setiap ‘Long Filename’ (File yang ada space) perlu dibubuh tanda "" tu.
Biasanya bila nak install, ada sesetengah installer yang tak boleh baca Long Filename macam Program Files tu, so kita bubuhlah MS-DOS name dia PROGRA~1 dan akan jadi C:\PROGRA~1\DELL)
c) Seperti di atas, pastikan drive C anda cuma ada ini sahaja: C:\WINDOWS atau C:\WINNT, C:\Program Files dan kalau ko guna Windows2000, XP dia akan ada C:\Documents And Settings.
Kalau Windows98, ME ada My Documents. Haaa, yang folder My Documents tu kita nak cerita panjang lebar lagi kat bawah d) My Documents adalah folder yang selalu menjadi tumpuan ramai, oleh kebanyakan software, terutamanya Microsoft Office, dan banyak 3rd party software yang lain. Setiap kali kita nak save sesuatu benda, WORD, EXCEL, POWERPOINT, ZIP file dan sebagainya, dia akan keluar kotak save yang menunjukkan folder My Documents. Folder inilah yang selalunya mewujudkan "fragmented file" (fail yang berterabur) di dalam harddisk.
Seterusnya, anda nampak shortcut folder My Documents dekat desktop komputer tu? Sila right click, ambil Properties, tengok TAB ‘Target’ dan ambil butang MOVE, dan pilih DRIVE D: (Terpulang kalau anda hendak letak dekat E atau F ke, tapi cadangan aku adalah D:.
Dia akan tanya, "Are you want to move your file.. blablabla" Tekan saja YES. Dia akan pindah semua isi dalam My Documents itu dari C: ke D:. Jadi My Documents anda akan berada di D:
e) Kenapa? Apa bezanya? Ada kesan ke? OK. Kesannya adalah dari segi jangka hayat DRIVE C: Sebab untuk pengetahuan anda semua, fragmented file, banyak terhasil dari benda-benda kecil seperti text file, grafik macam gambar.Tapi biasanya pada apa-apa jenis aplikasi yang berasaskan teks seperti Word, Excel dan sebagainya. Kerana fail itu sentiasa berubah, diubah, dan ini menyebabkan dia berterabur di dalam harddisk.
Jadi bila kita sudah pindahkan My documents dari C: ke D: (Nota: kalau windows2000 dan XP, My Documentsnya duduk dalam C:\Documents and Setting, dan saranan aku? Sila pindahkan!) kita akan mengurangkan kejadian "fragment" pada drive C: (Anda boleh bezakan sendiri bila anda sudah cuba, anda buka program Defragment anda dan analyze Drive c tu. Jadi di sini, drive D: anda akan terjadi proses "fragment" yang kerap!
Itu tak jadi masalah, kerana bila anda defragment drive D:, proses defragment tidak akan ambil masa yang panjang sebab dia tak perlu ambil tahu fail sistem, driver dan pelbagai jenis fail (yang itu semua duduk dalam C FPRIVATE "TYPE=PICT;ALT=:)"dan jaminan aku? Drive C: anda akan kurang menghasilkan FRAGMENT file… (anda cuma perlu defrag C: anda sebulan sekali atau 2 bulan sekali yang tentunya tidak akan mengambil masa yang lama kerana defragmenter tidak perlu ambil kisah pada fail yang berlainan format!)
f) Satu lagi… Temporary folder (Ada dua, satu TEMP satu lagi Temporary Internet Files).Yang ni adalah salah satu folder "kegemaran dimana FRAGMENT terjadi" kerana seperti yang aku dah jelaskan di atas; "kedudukan file sentiasa berubah". Jadi sama seperti My Documents, pindahkan dia (di sini mari kita jadikan drive D: kita sebagai folder yang bermasalah dan tempat FRAGMENT) Bagi temporary folder iaitu TEMP, kalau dalam Windows98, ME caranya, bukak MS-DOS dan taip command seperti ini -> SET TEMP=D:\TEMP dan tekan enter, lepas itu SET TMP=D:\TEMP dan tekan enter. Kalau nak lagi advance, edit fail autoexec.bat dan masukkan variable itu.
Untuk Windows 2000 dan XP pulak, right click My Computer pilih Properties, cari TAB Advance, dan tengok ada button "Environment Variables", klik itu, dalam Environment Variable, cari kolum User variables for (NAMA ANDA), edit setiap variable yang ada TEMP,TMP dan tukar jadi D:\TEMP. emudian tengok bawah, kolum "System Variable", seperti diatas cari TEMP dan TMP, tukar eperti di atas. So temporary folder akan berada di dalam drive D:
g) Temporary Internet Files. Buka Internet Explorer punya properties, Tengok kolum ‘ emporary Internet files’ klik butang "Settings…" (tambahan: pastikan anda klik ‘ heck for newer versions of stored pages:’ kepada "every visit to the page"). ebabnya? Setiap kali anda bukak sesuatu web, dia akan refresh page itu, dan buka isplay balik page yang anda pernah buka (page yang sama) sebelum itu emudian, tengok kolum "temporary internet files folder". Apa-apahal, drag dulu ‘ mount of disk space to use’ itu kepada 16MB (recommended: 12-16MB). Tidak perlu esar-besar sangat. Dan klik butang "MOVE FOLDER…" dan seperti biasa, sila ambil rive D: dan Windows akan suruh anda LOG OFF. Dan sila logoff…
Selesai sudah proses pengasingan. Sekarang ini apa yang anda nampak? Drive C: cumaada sistem iaitu C:\WINDOWS atau C:\WINNT, dan folder Program Files(untuk Windows2000, XP ada folder Documents and Settings).Pastikan cuma folder itu sahaja yang ada dalam C:! Anda akan mendapat hasilnya…Dan anda akan nampak bahawa folder yang perlu di-defrag adalah drive D: dan ini tidakmenjadi masalah kerana proses defragment takkan mengambil masa kalau defragmenter itutidak pening kepala hendak bezakan antara fail sistem, program dan data

HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/Current Version/Explorer/RemoteComputer/NameSpaceCari key {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF}Delete key ini dan restart pc balik.
windvdEmail: bubuletus@acasa.ropass: 12345Serial: 07IUS7E-9M0N89M-3MA05VC-JT1ET0DKCard: 6117
ko pergi ker msdos lepas tu ko nti akan keluar cam ni c:\windows>.Lepas tu ko taip command ni del *.pwl (enter). Selepas tu restart balik pc
nih aku rasa bukannya komputer tu lagi laju… ni aku rasa MenuShowDelay je nih.start>run… taip regedit… return… HKEY_CURRENT_USER>Control Panel>Desktop…klik kanan pilih new>string value… taip MenuShowDelay : value "0″.
nak smoothkan game yek? cuba try setkan paging file pc kau. pasal biasanyawindows akan set secara default ikut saiz HDD kau. pegi kat My Computer klik kanan,pilih properties. ada satu section tentang paging file atau performance kalau taksalah belah hujung sekali. setkan nilai maks dan min pada nilai 2.5 kali nilai ramasal pc kau. misal kata kau punya 128 Mb. setkan dua-dua pada 320Mb. try restart.atau kau boleh cek kat situ juga pada properties ada bahagian graphic, setkan penuh.kalau aku tak salah…ok!
sysmetrixjam berjarum kat desktop
window+d untuk minimize/maximize windowwindow+e untuk buka windows explorerwindow+r untuk buka RUNwindow+f untuk SEARCHwindow+l log off userwindow+u utility manager
Untuk menyingkatkan Restart kepada dwiklik:
1. Cipta New Shortcut yg baru pd Desktop.2. Pada ruang command line, paste arahan ini:
C:\WINDOWS\RUNDLL32.EXE shell32.dll,SHExitWindowsEx 0×2
3. Klik Next4. Namakan shortcut sebagai Restart5. Klik Finish
Sekarang, apabila anda dwiklik pada ikon Restart, dengan mudahnya komputer akan restart
Kalau nak ubah Registration Windows menggunakan registry file
Pergi kat HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion
klik kanan > New > String value
Kalau Registered Owner rename filerename kan file tadi menjadi > RegisteredOwnerpastu dwi klik dan taip le Owner nameCth: WarCrewz
Kalau Register Organizerrename kan file tadi menjadi > RegisteredOrganizationpastu dwi klik dan taip le Company OrganizerCth: WarCrewz Inc.
Pastu klik kanan kat my computer > properties
Nak Ubah Icon kat start menu memula pegi kat regedit ( start > run > regedit )
cari ini HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ explorer \ Shell Icons klik kanan New > String Value Letak no 19 sebagai name kat string value tu pastu dwi klik letaklah tempat file tu cth: "C:\My Documents\Icon\Marjuana.ico"
pastu restart computerNgam Whoo
Kalau nak ubah Documents kat startmenu pun cam tu cuma ubah no 19 ke no 20 dan letak lah location
Contoh
No 19 - Icon ProgramNo 20 - Icon DocumentsNo 21 - Icon SettingsNo 22 - Icon FindNo 23 - Icon HelpNo 24 - Icon RunNo 27 - Icon ShutDownNo 43 - Icon FavoritesNo 44 - Icon Log Off
Bila kita klik pada start program, satu paparan menu akan keluar. Cepat dan lambat bukan bergantung kepada perkakasan komputer kita. Ia nya banyak bergantung kepada setting windows itu sendiri. Jadi kalau kita hendak menu tersebut keluar dengan cepat, kita mestilah menukar setting pada regedit. Cara nya :
Start/Run/Regedit.
HKEY_CURRENT_USER/Control Panel/Desktop
Ditetingkap sebelah kanan klik mouse sebelah kanan untuk New/String Value. taipkan MenuShowDelay - enter.
Double click dan taipkan value "0″ atau berapa saja yang kita hendak. Default Windows setting adalah 400. Dan satu lagi pada Display properties,menu Effect buangkan tick (tanda right) pada animate windows,menu & list. Kemudian restart komputer anda.
Dengan cara ini menu pada start program anda akan keluar dengan cepat tanpa menggunakan program Win Boost.
Biasanya apabila anda mengakses sesuatu file atau dokumen , komputer akan merekodnya ke dalam senarai pada Documents di Start Menu. Anda boleh mematikan fungsi ini (disable) dengan cara:
Pergi ke Start > Run > taip Regedit
Kemudian pergi ke HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
Di ruang sebelah kanan, klik butang tetikus kanan dan create new DWORD value
Namakannya ‘NoRecentDocsHistory’ .Kemudian setkan value data = 1 & base=hexadecimal
Pergi pula keHKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersionPolicies\Explorer
1. Ulang langkah 3 & 42. Keluar dan restart komputer.
1. Klik Kanan My Computer.2. Properties3. Performance.4. Virtual Memory.5. Let me specify my own virtual memory settings.6. Disable Virtual Memory.7. OK, Yes, Close & restart komputer.8. Defrag.9. Ulang Langkah 1 - 4. (Untuk mengembalikan Virtual Memory kepada keadaan asal).10. Let Windows manage my virtual memory settings.11. OK & restart komputer.
korang mesti ade masalah kalau nak rename recyle bin dlm windows kan…nie aku ade tips kat korang:
first pergi ke run
taip regedit
akan keluar satu window dan senarai HKEY_*
pilih HKEY_CLASES_ROOT
clik pada tanda tambah/expand tree & pilih CLSID
clik sekali lagi pada tanda tambah dan pilih kod nie : 645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E
lihat disebelah kanan tetingkap.double klik pada perkataan (default)
taip nama baru . cth:tong sampah
clik ok dan tutup tetingkap tersebut.. ringkasan : HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{645FF040-5081- 101B-9F08-00AA002F954E}
Langkah pertama (membina partition):
pastikan anda mempunyai start up disk atau oem ‘windows cd-rom’ samaada versi windows ME, 98, atau 95.
Pastikan boot pertama computer anda adalah pada cdrom atau floppy. Jika tidak, anda perlulah pergi ke CMOS Setup terlebih dahulu untuk setkan nya. Caranya ialah semasa on-kan computer, apabila anda berada pada masa paparan power on self test (POST), klik kan kekunci delete (lihat paparan di bawah screen kekunci apa yang perlu dipilih) atau lain-lain kekunci (bergantung kepada jenis BIOS) seperti mana yang diperlukan untuk pergi ke CMOS Setup. Pilih advanced BIOS features dan enter, pergi ke menu first boot device dan setkan sebagai cdrom atau floppy sepertimana yang dikehendaki. Tekan kekunci esc untuk keluar dan pastikan anda save sebelum keluar.
masukkan start up disk atau OEM Windows CDRom anda dan boot semula computer.seterusnya computer anda akan memaparkan beberapa menu berikut:
à help (jika anda memerlukan bantuan)à start computer with CDROM (jika anda ingin turut menggunakan CDROM)à start computer without CDROMà minimal boot (jika anda ingin menggunakan boot yang minima dan pantas dan tidak menggunakan CDROM).
jika anda sekadar hendak memformatkan atau partition hardisk anda boleh memilih minimal boot dan enter.
command prompt akan muncul, kemudian taipkan fdisk dan enter.
pilih yes dan enter.
kemudian screen anda akan memaparkan beberapa menu untuk dipilih. Berikut adalah menu-menu itu.
Create DOS Partition or logical DOS drive
Set active partition
Delete partition or logical DOS drive
Display partition
Change current fixed disk drive.Menu satu adalah untuk mencipta DOS Parition yang baru, menu dua untuk set active atau primary partition (jika anda membina lebih dari satu partition), menu tiga untuk membuangkan atau delete partition yang telah sedia ada pada hardisk., menu empat untuk melihat partition yang ada pada hardisk anda, dan menu lima hanya akan muncul apabila anda memasang labih dari satu hardisk dan digunakan untuk memilih hardisk mana yang hendak dipartition.
untuk mula mempartition hardisk baru, sila pilih menu pertama. Jika hardisk anda telah sedia dipartition, anda perlu delete partition asal terlebih dahulu dengan memilih menu tiga dan delete kesemua jenis partition yang terdapat pada hardisk tersebut.
setelah anda memilih menu pertama, menu berikut akan muncul:
create primary DOS Partition
create extended DOS Partition
create logical DOS Drive(s) in the extended Partition.
pilih menu primary DOS Partion dan proses pertama akan dimulakan. Apabila proses tamat, anda akan diberi pilihan samaada hendak menggunakan kesemua ruang (capacity) hardisk anda atau tidak. Pilih yes jika ya. Jika anda hendak membina dua partition pada hardisk anda, anda perlu memilih no. dan enter.
jika anda memilih no daripada pilihan tadi dan ingin membina partition yang kedua, anda perlu klik esc dan pergi ke menu extended DOS Partition dan proses akan bermula. Apabila tamat anda dikehendaki setkan capacity yang diperlukan untuk pertition yang kedua ini seperti tadi. Kemudian anda dikehendaki keuar dari menu create DOS Partition dan pergi ke menu kedua iaitu menu set active partition kerana anda telah membina lebih dari satu partition.
sebaiknya anda memilih volume pertama untuk diacktifkan atau sebagai primary partition.
kemudian anda perlu keluar ke dos prompt (a:\) dan anda perlu boot (restart) semula computer anda dan masuk semula ke dos prompt seperti cara permulaan tadi dan format hardisk yang baru dipartition tadi.
Langkah kedua (memformat hardisk):
pastikan anda berada pada prompt a:\ dan taipkan format c (bergantung kepada prompt hardisk anda) dan tekan enter. Pilih yes untuk meneruskan memformat hardisk anda. Proses bermula dan biarkan sehingga tamat.
sesekali semasa mendail ke internet, modem anda akan mengeluarkan bunyi yang kuat. Jangan bimbang, ada cara untuk mengatasinya.
Masuk Control Panel >>> Modems
Klik pada jenis modem yang digunakan dan seterusnya klik properties
Klik pada tab Connection dan klik Advance…
Seterusnya masukkan masukan ini M0 pada ruangan tersebut dan klik OK atau anda boleh laraskan Speaker Volume pada modem ke tahap yang anda mahu…


Banyak pihak menyarankan penggunaan perisian antivirus terkini untuk memastikan keselamatan komputer. Persoalannya, perlukah atau tidak kita menggunakan perisian sebegini rupa? Memang tiada jawapan mudah, namun sebagai pengguna kita seboleh-bolehnya tidak mahu membelanjakan duit tanpa justifikasi tetapi pada masa yang sama ingin meminimakan risiko tersebut. Tetapi bagaimana ya?
Di sini diturunkan beberapa tips dan saranan mudah yg boleh kita amalkan :-
Jangan sekali-kali menggunakan MS Outlook atau Outlook Express. Sebagai ganti gunakan Pegasus Mail, TheBAT atau Eudora, yg mempunyai ciri-ciri terbaik Outlook untuk menghantar dan menerima gambar serta teks dsb.
Tidak membuka atau membaca mel-mel dari sumber yg tak dikenali. Padamkan terus tanpa membaca mel-mel yang anda ragui kesahihan serta sumbernya, terutamanya dari penghantar mel "spammers".
Memasukkan perisian firewall seperti Zone Alarm, atau Tiny Firewall untuk mencegah penggodam daripada memasuki komputer dan meletakkan perisian jahat seperti trojan atau jalan belakang serta mencuri kata laluan anda.
Attachment berbentuk Word atau Excel? Beritahu sahaja sesiapa yang ingin menghantarkan attachment bahawa anda hanya menerima fail dalam bentuk RTF (rich text format) sebagai ganti Word, ataupun CSV (comma separated values) untuk Excel. Untuk membukanya, klik kanan pada attachment tersebut pilih MS Word atau Excel. Senangkan…
Padamkan opsyen Javascript atau Vbscript dalam pelayar web anda. Kurang skrin popup timbul, serta memudahkan pelayaran anda ke tempat-tempat yang dituju. Laman web juga lebih cepat dipindahkan.
Padamkan perisian wscript.exe dan cscript.exe di dalam direktori Windows Mengelakkan skrip-skrip jahat seperti virus AnnaKournikova.vbs contohnya daripada dijalankan tanpa pengetahuan kita.
Menggunakan mel berasaskan web seperti hotmail.com, yahoo mail dsb Mempunyai ciri terkini seperti penapis mel tak diingini, pengimbas virus serta melihat maklumat mel tanpa membukanya terlebih dahulu.
Mengelakkan diri dari melayari laman web warez, yg tak masuk akal ataupun lucah melampau.
Memadamkan opsyen berkongsi fail dan pencetak di dalam rangkaian Dapat mencegah kemasukan tanpa kebenaran ke dalam pemacu yg dikongsi bersama serta mengelakkan penyebaran perisian jahat.
Tiada jaminan 100%, tetapi sehingga kini bilangan jangkitan dalam lebih sepuluh tahun pengalaman menggunakan komputer adalah satu atau dua sahaja. Hebatkan… tanpa mengeluarkan duit sesen pun untuk membeli perisian antivirus. Anda pula bagaimana?

Biasanya kita dapat membuang URL pada Address Bar dengan pergi ke Tools > Internet Options > Clear History. Cara ini menyebabkan semua URL akan terpadam. Anda boleh membuang URL yang anda mahu tanpa membuangnya semua sekali pada address bar dengan cara.
Pergi Start > Run > Taip REGEDIT
Kemudian pergi ke HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\InternetExplorer\ TypedURLs
Padamkan mana-mana value yang anda mahu.

Cara memulakan MSInfo32:
Klik StartKlik RunTaip MSINFO32Dan klik OKIa menyenaraikan [System Summary] berikut:
Hardware Resources - DMA, I/O dan IRQComponent - Maklumat Perkakasan dan Driver, serta CODEC dsbSoftware Environment - Seperti MSConfig tetapi lebih terperinciInternet Explorer - Info konfigurasi Internet Explorer, Module dan Versi fail DLLApplications - Terhad kepada maklumat suite Microsoft OfficeSelain dari [System Summary], pelbagai [Tools] boleh dilancarkan dari MSinfo32 iaitu:
Senarai Tools Utiliti Fungsi
System Restore Bina Baru/Semula Backup
Fault Log Error yang pernah berlaku pada Windows
Network Diagnostics Loopback, Proxy, Cache, Maklumat Modem, kad Network.
DirectX Diagnostic Tools Pengujian keupayaan Multimedia - Sound, Video, AGP, Video Acceleration
Update Wizard Uninstall -
Signature Verification Tool Pengesahan fail tertentu
Registry Checker Periksa Registry dan Backup Baru
Automatic Skip Driver Agent Pilihan untuk menetapkan Windows tidak menambah semula driver yang conflict.
Dr Watson Senarai module yang Windows load.
System Configuration Utility Sama seperti MSConfig